Stichting Madame Ouaga is voortgekomen uit het medeleven van Joke Simonis met de bevolking van Burkina Faso. Na haar overlijden in 2006 is in mei 2007 de stichting opgericht om in de geest van haar betrokkenheid kleinschalige projecten voor de lokale gemeenschap van Tampèlga op te zetten. De keuze voor Tampèlga is het gevolg van Joke’s kennismaking in Burkina met de uit Tampèlga afkomstige student Mahamadi Kaboré. Zij hielden contact toen hij in Nederland kwam studeren. Kaboré is voorzitter van de stichting.

Begin 2007 maakten Patty Breukel (zus van Joke Simonis) en haar man Stef een oriënterende reis naar het gebied. Daar werd duidelijk dat directe, adequate hulp zou kunnen leiden tot verbetering van de leefomstandigheden en het duurzaam versterken van de gezondheid, zelfredzaamheid en weerbaarheid van deze arme, maar gemotiveerde gemeenschap.

De naam Madame Ouaga verwijst naar Joke, die door de medewerkers van het reisbureau waar zij haar reizen boekte, mevrouw Ouagadougou werd genoemd, naar de hoofdstad van Burkina Faso, daar gewoonlijk afgekort als Ouaga.

onstaan_01

 

ontstaan_burkina-kliniek-6222

contact_01